HUKUKA DAİR EN GÜNCEL GELİŞMELER

Eyt Kapsamında Emekli Edilen Kişilerin Yaşadıkları Mağduriyetler ve Emekliliklerinin İptali

03/03/2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7438 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen Geçici 95. Madde düzenlemesine göre, bu maddenin yürürlük tarihinden (03.03.2023) sonra aylık bağlanması için talepte bulunanlardan;

  1. a)(SSK) 506 sayılı “Sosyal Sigortalar Kanunu’nun Geçici-81.Maddesinin 1.Fıkrasının (B) bendi,
  2. b) (Bağ-Kur) 1479 sayılı “Esnaf Ve Sanatkarlar Ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu’nun Geçici-10.Maddesinin 2.Fıkrası,
  3. c) (Tarım SSK) 2925 sayılı “Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu’nun Geçici-2.Maddesinin (B) bendi,
  4. d) (EmekliSandığı) 5434 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti EmekliSandığı Kanunu’nun Geçici-205.Maddesi,

Hükümlerine göre yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlara, bu hükümlerde belirtilen yaş dışındaki diğer şartları sağlamış olmaları halinde yaşlılık veya emekli aylığı bağlanabilecektir.

03.03.2023 tarihinden sonra yaş dışındaki diğer şartları sağlamış olmaları halinde yaşlılık ve emekli aylığı bağlanabilecektir. Kamuoyunda EYT kanunu olarak bilinen bu kanunun yayınlanmasından sonra yaklaşık olarak 1.6 Milyon kişi emekli olabilmiş ve emeklilik ve yaşlılık aylığına hak kazanmıştır.

 

Ancak bazı illerdeki SGK İl Müdürlükleri SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI’ nın 2013/11 Sayılı 22/2/2013 tarihli Genelgesindeki “Bir işverenin işyerinde ücret karşılığı çalışan ve ücretleri işyeri kayıt ve belgelerine usulüne uygun bir şekilde intikal ettirilen eş sigortalı sayılacak, ancak herhangi bir ücret ödenmeyen eş ise sigortalı sayılmayacaktır. Kanunda işverenin işyerinde çalışan çocukları, ana, baba ve kardeşleri için herhangi bir istisna hükmü yer almadığından, işverenin hısımları hizmet akdine dayanarak çalıştıkları takdirde sigortaya tâbi tutulacaklardır. Ancak, baba veya anasına ait işyerinde çalışan mümeyyiz küçüklerin vasinin iştiraki ile yazılı olarak yapılmış ve hakim tarafından tasdik edilmiş bir hizmet akdi mevcut olmadıkça sigortalı sayılmalarına imkan bulunmamaktadır. Bununla beraber işverenin 18 yaşını bitirmiş veya 18 yaşından evvel evlendiğinden reşit sayılmış çocukları hizmet akdi mevcut ise sigortalı sayılacaklardır.” Gerekçesi ile 18 yaşından önce ana veya babasının yanında sigortalı olan kişilerin belirtilen genelge uyarınca sigortalı sayılmadıkları ve bu sebeple bu kişilerin hizmetlerini silebilmektedir. Hizmetleri silinen bu kişilere ödenen emekli maaşları geri istenebilmektedir. Ancak benzer bir uyuşmazlıkta Kamu Denetçiliği Kurumunun 2023/3819- S. 26. 6335 sayılı kararında, böyle bir durum olsa bile  başvuranla babası arasındaki iş akdinin geçersizliğinin ancak tespit tarihinden itibaren etki doğuracağı, geçmişe etkili olmayacağı, iş ilişkisi kurulduysa ve fiili çalışma gerçekleştiyse hizmet akdinin geçersizliğinden bağımsız olarak işçinin çalışması karşılığı olarak o ana kadar ortaya çıkan haklarından yararlanması gerektiği, yani geçersizlik hükmünün geçmişe dönük olarak işçi aleyhine sonuç doğurmayacağı, aksi bir kabulün iş hukukunun ve kanunun işçinin korunması amaçlarıyla örtüşmeyeceği sonucuna ulaşılmıştır.

Dolayısıyla Kamu Denetçiliği Kurumu’ nun vermiş olduğu kararda işçi lehine yorum ilkesi gözetilmiştir. Kamu Denetçiliği Kurumu’ nun anılan kararı aşağıda paylaşılmıştır. Karara link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yukarıda belirtilen nitelikte benzer bir konu yaşamanız durumunda konusunda uzman bir avukata danışmanız tavsiye edilir. Zira her olayın özelliğine ve yapılan işleme göre dava açma süresi, dava açılması gereken görevli mahkeme değişebilmektedir.

“Eyt Kapsamında Emekli Edilen Kişilerin Yaşadıkları Mağduriyetler ve Emekliliklerinin İptali” için 22 yanıt

  1. Merhaba ben İzmir’ de yaşıyorum. Benzer bir şekilde benimde emekliliğim iptal edilmişti. Bu konuda dava açabilirmiyim acaba. Herhangi bir süresi var mı.

  2. Benzer konuda benimde emekliliğim iptal edildi. Ama ben askerlik borçlanması yapmamıştım. Bunu yapıp emekli olabilirmiyim bilgi verebilirmisiniz?

  3. Aynı konuda benimde emekliliğim iptal edilmiş de nasıl dava açacağım ücreti nedir. Beni arayıp bilgilendirebilir misiniz

  4. : BU EYT kanunun geçmesi için yaklaşık 6 yıldır bekliyorum. Ancak yazınızda bahsettiğiniz şekilde emekliliğim iptal edilmiş. Kanunsuz hiçbir şey olmamasına rağmen ne yapacağımı bilemiyorum.

  5. Benim de emekliliğim iptal edilmiş SGK ile görüştüğümde dava açabileceğimi ancak olumlu sonuç alma ihtimalimin az olduğunu söylediler.

  6. Ben annemin işlettiği bakkalda çalışmıştım 18 yaşından önce yaz tatilinde. Acaba bir sıkıntı olurmu ?

    • İnternet sitemizde iletişim numaralarımız mevcuttur. Oradaki numaralara ulaşamazsanız Hüseyin Bey (0506 564 27 08) ile görüşüp randevu alabilirsiniz. Maalesef ülkemizde yargılama süreleri uzun olabilmektedir.

  7. Benim anlamadığım annemizin babamızın yanında çalışmışsak bunu nasıl ispat edeceğiz. Aradan yıllar geçti.

  8. Bana emekliliğimin iptal edildiğini ve ödenen emekli maaşlarımın istendiğine yönelik bir tebligat geldi. Yaklaşık 80.000 TL geri isteniyor ne yapmam lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir